Bengt Magnusson C4SS – november 2012 

På våren 1974 köpte jag min första segelbåt, en vacker träbåt av mahogny(utan skavanker….).
Båten transporterades från Göteborg ner till Åhus på lastbil. Jag byggde en vagga till båten och därefter påbörjades ”vårrustningsarbetet”…

J 10 nr 563 Kiwi vid brygga i Åhus

J 10 nr 563 Kiwi vid brygga i Åhus

Skrovet var fernissat både ut- och invändigt. Jag hade fått för mig att en träbåt skall vara oljad inombords, rätt o slätt. Det var då, när jag skrapade rent inombords som jag upptäckte att det gått skeppsmask i båten. Jag pillade på några väl maskerade maskhål (ingångar) och insåg att Säljaren inte hade varit ärlig mot mig.

J 10 nr 563 Kiwi inne på varvet

J 10 nr 563 Kiwi inne på varvet

Jag konsulterade Sven G Ryhl(SGR) om båtens skick, och han konstaterade skeppsmask i borden. Varvet var i full gång, så SGR hade inte tid att åtgärda båten den sommaren. Således, båten blev stående på backen i sommarvärmen… På höstkanten rullade vi in båten i varvshallen och under vintern reparerade SGR henne.

Hålet i bordläggning gjord av skeppsmask

Hålet i bordläggning gjord av skeppsmask

Hann bytte ut två bord på BB,s sida. Sven gjorde ett mycket gott jobb – man såg knappt att borden var utbytta… För övrigt må sägas, det var en väldigt kall arbetslokal som han arbetade i och till synes, nästan museimässig karaktär.

Våren 1975 är KIWI klar för att sjösättas

Våren 1975 är KIWI klar för att sjösättas

Emellertid, på våren 1975 kunde KIWI sjösättas. ”Torkperioden” föranledde att båten läckte som ett såll… I drygt 14 dagar fick jag länsa båten morgon o kväll, innan hon bålnat och blev tät. Jag riggade och provseglade henne, hon kändes välseglande och allt groll blev som bortblåst – jag var nöjd med min segelbåt.

Hälsningar från Bengt Magnusson