BENGT MAGNUSSON J 10 NR 563 KIWI

Kiwi vid brygga C4SS - Åhus

På våren 1974 köpte jag min första segelbåt, en vacker träbåt av mahogny(utan skavanker….).
Båten transporterades från Göteborg ner till Åhus på lastbil. Jag byggde en vagga till båten och därefter påbörjades ”vårrustningsarbetet”…

Kiwi på land C4SS - Åhus

Skrovet var fernissat både ut- och invändigt. Jag hade fått för mig att en träbåt skall vara oljad inombords, rätt o slätt. Det var då, när jag skrapade rent inombords som jag upptäckte att det gått skeppsmask i båten. Jag pillade på några väl maskerade maskhål (ingångar) och insåg att Säljaren inte hade varit ärlig mot mig.

Kiwi inne på Ryhls Varv - Åhus

Jag konsulterade Sven G Ryhl(SGR) om båtens skick, och han konstaterade skeppsmask i borden. Varvet var i full gång, så SGR hade inte tid att åtgärda båten den sommaren. Således, båten blev stående på backen i sommarvärmen… På höstkanten rullade vi in båten i varvshallen och under vintern reparerade SGR henne.

Hann bytte ut två bord på BB,s sida. Sven gjorde ett mycket gott jobb – man såg knappt att borden var utbytta… För övrigt må sägas, det var en väldigt kall arbetslokal som han arbetade i och till synes, nästan museimässig karaktär.

Emellertid, på våren 1975 kunde KIWI sjösättas. ”Torkperioden” föranledde att båten läckte som ett såll… I drygt 14 dagar fick jag länsa båten morgon o kväll, innan hon bålnat och blev tät. Jag riggade och provseglade henne, hon kändes välseglande och allt groll blev som bortblåst – jag var nöjd med min segelbåt.

Hälsningar från Bengt Magnusson C4SS
– november 20

Scroll Up